baiatul cu chibrituri

By | December 22, 2014

Baiatu’ cu chibrituri sunt eu, Aurel. Pentru ca am acasa vreo 12 de cutii de chibrituri. Si le am de cand m-am mutat in acest apartament, adica din 22 martie 2014. Bine am venit, acasaaaaa πŸ˜€

IMAG0074

bricheta cea veche si chibriturile

Dar inainte sa vedem care este legatura dintre mine, care m-am lasat de fumat de 1084 de zile, si cele aproximativ 480 de bete de chibrituri din posesia mea, vreau sa va spun o alta poveste. Scurta si cu talc. Si cu pasarele πŸ˜€

“Era foc mare in padure, si toate animalele fugeau afara din padure, fugeau, fugeau, fugeau. Doar o singura pasarica, mica si dragalasa, alerga de la rau la padure. Si de la padure la rau. Si de la rau la padure. De fapt szbura de la rau la padure, si de la padure la rau, si tot asa fara sa ameteasca πŸ™‚ Si mai era ceva, si mai deosebit la pasarica aceasta: de la rau venea cu apa in cioc, pe care o arunca peste foc. Si apoi fugea din nou la rau, lua apa in cioc, si iar o scuipa peste foc. Si tot asa, si tot asa …

Animalele, celelalte, in continuare alergau sa fuga din padure si sa scape. La un moment dat, cineva a intrebat-o de ce face asta, ca oricum e in zadar, ea e atat de mica si focul e atat de mare… Raspunsul ei a fost asa: Eu imi fac bucatica mea de treaba. Daca ne-am face cu totii bucatica noastra de treaba, am fi mai multi si mai mai mai mari decat focul cel mare – si l-am invinge!Β Dupa care a plecat, dand grabita din aripioare ca sa mai arunce un strop de apa peste flacari.”

Acum chibriturile. Era intr-o zi cu soare, la putina vreme dupa ce am fost la primul workshop de optimizare financiara, si imi faceam constiincios lista de cumparaturi. Pe pozitia a patra, scria mare: bricheta pentru aragaz. Mi-am amintit in treacat ca parca am vazut ca mai e putin gaz in ea, si am zis e ok, cumparam una noua.

Mergem la mall, intram la supermarche, si incep slalom printre rafturi, oameni, promoterite, salam gratis, iaurt la oferta, si asa mai departe πŸ™‚ De undeva de pe un raft, agatata impreuna cu vreo 2 surate de-ale ei, ma astepta ea: BRICHETA CEA NOUA. Maresc pasul, ma incadrez, depasesc, pun mana pe ea, si gata! Acum e la mine in cos! Victorie! Doar 13,99 lei…si continui cautarea pentru celelalte necesaruri de pe lista.

Deodata, incep sa deslusesc un gand care prindea contur in mintea mea. De fapt erau mai multe ganduri. Vreo 480. De fapt erau cele 480 de bete de chibrituri care strigau toate, in minte mea: Baaa, esti prost? Cum sa faci asa ceva? Dupa ce ca NU ai nevoie de asta (bricheta cea noua) pentru ca ne ai pe noi ( πŸ˜› ), vrei sa mai dai si bani pe ea? Parca te bateai cu caramida in piept ca vrei sa faci economii!

Primul gand a fost sa nu le raspund, pentru ca de regula nu obisnuiesc sa vorbesc cu chibritele, dar imediat dupa aia a venit al doilea gand, si mai periculos: dar costa DOAR 13,99 lei! Ei bine, atunci m-a lovit de-a dreptul gandul al treilea, care mi-a amintit de pasarica de mai devreme si m-a facut sa inteleg ce se intampla de fapt. Eu eram pe pozitie de fuga din padure – si nu vroiam sa lupt cu focul!

Poate si tu crezi ca 13,99 lei nu e o suma mare. Sau ca nu e un pret ridicat pentru o bricheta de aragaz. Ei bine, ai dreptate. Dar ai dreptate doar in situatia in care ai nevoie de ea, bricheta! Iar eu, nu aveam nevoie de ea. Si in situatia aceea, si 0,01 lei daca dadeam pe ea, tot era prea scumpa.

CONCLUZIA

  • Fiecare banut conteaza, si din lucruri marunte facute zilnic ajungem sa avem bucurii marete!
  • Obisnuieste-te sa faci cumparaturi inteligente si intreaba-te constant daca chiar ai nevoie de toate lucrurile din cos!
  • Fii convins ca fiecare lucru mare, important, semnificativ este facut din o gramada de lucruri mici, importante, semnificative!

p.s.I-am spus brichetei ca nu e genul meu, ca de fapt sunt un pic confuz si nu stiu ce vreau, si am lasat-o bosumflata pe raft. Era devastata. La vreo 5 minute dupa, am vazut-o in cosul altcuiva, statea la vrajeala cu o lumanare πŸ™‚

p.p.s. acum e decembrie, povestea s-a intamplat in septembrie, si bricheta cea veche nu s-a terminat inca πŸ˜€

Tu ce povesti de la cumparaturi ai? Ce iti spun tie betele de chibrit?
Lasa-mi un mesaj mai jos, sunt foarte curios ce se intampla cand apesi pe butoanele colorate πŸ˜›

Ceau,

Aurel Rusu
prietenul banilor taiΒ … si al chibriturilor tale πŸ˜€

Comments

comments