cum sa faci avere cu 6 borcane si multa disciplina

By | August 24, 2017

Salut!

In primavara am fost la Londra, la evenimentul MILLIONAIRE MIND INTENSIVE, organizat de T Harv Eker impreuna cu Success Resources.

borcane bani

sursa foto www.pixabay.com

Cel mai important lucru cu care am plecat de acolo a fost sistemul de management al banilor in 6 borcane (virtuale). Fiecare dintre aceste 6 borcane deservesc cate una sau mai multe din cele 6 nevoi umane: CERTITUDINE, INCERTITUDINE, IMPORTANTA, CONEXIUNE, CRESTERE, CONTRIBUTIE.

Asta inseamna ca in total, avem 6 conturi de bugetat si tot 6 conturi pentru urmarit cheltuielile (in declaratia de castiguri si pierderi):

FREE 10% –> serveste nevoia de CERTITUDINE, IMPORTANTA, CRESTERE –> aici crestem gasca cu ouale de aur; banii din acest cont ii punem sa munceasca pentru libertatea noastra financiara: ii investim si investim si dobanda pe care o produc ei, ca sa avem de unde sa traim, atunci cand vom iesi la pensie; de acesti bani nu ne atingem niciodata!

LTS 10% –> serveste nevoia de CERTITUDINE, IMPORTANTA, CONEXIUNE, CRESTERE –> in acest cont facem economii pe termen lung pentru achizitii importante: nunta (cum e cazul meu­čśâ), masina de spalat, frigider, vacanta, etc.

EDU 10% –> serveste nevoia de IMPORTANTA, CRESTERE –> banii acestia ii folosim pentru achizitia cartilor, cursurilor, seminariilor, si orice alt serviciu sau produs care ne ajuta sa crestem in directia dorita de noi.

NEC 55% –> serveste nevoia de┬áCERTITUDINE –> de aici luam banii necesari traiului zilnic si platim mancarea, carburantul pentru autovehicul, curentul electric pentru casa si autovehicul (daca e cazul), hainele, utilitatile, etc.

PLAY 10% ┬á–> serveste nevoia de INCERTITUDINE, IMPORTANTA –> banii din acest cont au un singur scop: sa-l faca fericit pe copilul din noi; cu banii acestia ne rasfatam cu masaj, mese la restaurantul acela din varful orasului, stiloul Mont Blanc, etc; de asemenea, regula spune ca acesti bani trebuiesc sa fie cheltuiti in fiecare luna!

GIVE 5% –> serveste nevoia de CONTRIBUTIE, IMPORTANTA, CONEXIUNE –> cu banii din contul acesta facem donatii persoanelor care au nevoie de ajutor (straini sau din familie), si in felul acesta dam inapoi catre societate o parte din succesul nostru; si ne asiguram ca vom primi si noi, la randul nostru, in continuare ajutor din partea altor oameni – atunci cand vom avea si noi nevoie.

Procentele aferente fiecarui borcan reprezinta ponderea fiecarui cont, din totalul de 100% al veniturilor din fiecare luna.

Corelatia dintre aceste 6 borcane si cele 6 nevoi al omului am gasit-o in cartea Obiceiuri care fac toti banii, scrisa de Liviu Pasat.

In linkul de mai jos, poti urmari o prezentare a acestui sistem de management al banilor, realizata de Lorand Soares Szasz. Desi el foloseste cuvantul “pusculita” in loc de “borcan” – se refera la acelasi lucru.

Este foarte important sa urmarim la finalul fiecarei luni in ce fel am respectat acest plan, pentru ca asa vom intelege cum circula banii nostri, daca se duc acolo unde le-am spus noi sa mearga, si ce putem face pentru a-i readuce la traseul programat.

Toata povestea asta, in termeni simandicosi, se numeste “bugetare” si o face fiecare agent economic din cel putin doua motive: intelege avantajele bugetarii si este obligat de lege sa o faca.┬á­čśâ

Mult succes in tot ce faci!

Aurel

Comments

comments