experiente si invataminte, dupa primul an de investitii

By | January 16, 2018

Salut,

A trecut deja un an si un pic de cand am luat decizia sa investesc pe bursa.

Asa a fost prima idee din 23-Dec-206: vreau sa investesc la bursa. Nu stiam atunci ce e bursa, cate sunt, cum poti sa investesti, ce inseamna, ce taxe, ce comisioane, etc, etc, etc. Dar am aflat intre timp!

Am inceput cu un cont demo de 50 000 lei pe care l-am tinut vreo cateva luni, si din 28-mar-2017 am inceput cu un cont live de 1500 de lei, pe BVB (Bursa de Valori Bucuresti). Cu timpul am descoperit ca pe bursa se tranzactioneaza si ETF (un tip aparte de fond mutual, foarte asemanator cu fondurile index), si obligatiuni, si certificate index (care iti dau ocazia sa investesti in marfuri sau in alte fonduri de tip index), si chiar actiuni la compania la care lucrez! Am mai aflat si care sunt diferitele tipuri de fonduri de investitii, am descoperit care ofera bonusuri pentru automatizarea tranzactiilor, si inca alte multe lucruri interesante!

Am scris deja un articol despre bursa si unul despre fonduri, am descoperit ca in cercul meu de prieteni mai sunt si altii interesati de investitii, am aflat despre BITCOIN, am vazut potential in ea si in blockchain, am inceput sa investesc in BTC si acum ma gandesc la investitia in alte criptomonede.

Am inteles ce simti cum simti cand intr-o singura zi portofoliul se face rosu, desi cu cateva ore mai inainte era verde – si acum sunt cu adevarat convins ca cei care isi stapanesc emotiile pot sa isi stapaneasca si banii. Am avut rabdare, si unele randuri din portofoliu s-au facut inapoi verzi. Altele, sunt si astazi rosii. Dar, astept cuminte sa se inverzeasca si ele – si dupa aceea mai vedem.

Am vazut cum o singura decizie politica poate sa dea peste cap toata economia unei tari, si asa am luat decizia ca pe viitor, sa investesc nu doar in produse din piata nationala, dar sa merg mai departe, pe plan regional si global. Exista deja instrumente cu ajutorul carora pot sa investesc in cele mai bune companii de pe bursa din USA, Germania, Austria, Japonia, din toata lumea!

Acum, la un an de zile dupa decizia de a investi pe bursa, ma declar pe deplin multumit de decizia luata! Simt ca abia am descoperit varful varfului icebergului si mai sunt atatea de invatat! Abia astept sa vina Ian-2019, cand voi face rezumatul anului meu 2018 la bursa!

Daca esti foarte curios, si vrei sa stii care sunt investitiile mele in momentul de fata, iata-le enumerate mai jos:

–> fonduri mutuale (de investitii): BT ATX, BT ROTX, BT OBLIGATIUNI, ING DINAMIC

–> bursa: actiuni (14 companii), obligatiuni, ETF, certificate index

–> criptomonede: bitcoin.

Daca esti si mai curios, si vrei sa stii deca sunt pe plus – raspunsul este DA.

Cu unele am castigat, cu altele am pierdut, dar la final de an, cand am tras linia si le-am luat pe toate in considerare, am iesit pe plus.

Te salut,

Aurel

Comments

comments