imbraca-te pentru jobul pe care il vrei, nu pentru cel pe care il ai deja

By | January 23, 2018

Saptamana trecuta, intr-una din sedintele de coaching pentru succes la interviu, am discutat cu doamna X (m-a rugat sa ii pastrez anonimatul) despre codul vestimentar de la serviciu si cum ar trebui sa se imbrace – avand in vedere dorinta ei de avansare in cariera. Raspunsul meu de atunci a fost axat in jurul momentului cand am aflat si eu pentru prima data ca exista o legatura stransa intre felul cum ne imbracam, felul cum suntem perceputi de cei din jurul nostru, si sansele / ocaziile de promovare in viata profesionala.

Imi aduc aminte si acum, limpede ca “buna-ziua”: ma plimbam in Piata Victoriei din Timisoara, intr-un weekend, impreuna cu foarte bunul meu prieten Mario, si vorbeam de serviciu, provocari, frustrari, dorinte, etc. Eu ii spuneam ca mi-as dori sa cresc un pic in cadrul organizatiei, sa am mai multa “greutate” in firma, sa fiu “mai mare”. Iar el m-a intrebat, foarte senin, cum ma imbrac la serviciu. Nedumerit, i-am raspuns din reflex (era si vara afara): tricou, blugi, tenesi!

La care, el a inceput sa rada si mi-a zis: vezi, Aurel, aici e problema. Imbracat asa, nu te va lua nimeni in serios! Vei fi privit intotdeauna ca un adolescent, ca un tinerel care e la inceputul carierei si care nu poate sa duca mai multe responsabilitati! Daca vrei sa fii tratat ca un barbat matur si competent, imbraca-te ca unul. Asta e primul pas! Al doilea pas, evident, este sa fii matur si competent! Dar atata timp cat vei afisa imaginea nepotrivita, sansele ca cineva sa vada potential in tine sunt mici, foarte mici!

Evident, nu-mi placea ce auzeam! Toti colegii mei se imbracau asa, lejer, si mi-era aiurea sa ma imbrac eu altfel decat ei. Dar atunci mi-am dat seama ca eu imi doream altceva decat isi doreau colegii mei. Drept urmare, avea sens sa fac ceva diferit fata de colegii mei.

Mario a continuat si mi-a spus ca si la el, lucrurile s-au schimbat la vreo juma de an dupa ce a inceput sa poarte camasi si pantaloni chino, in detrimentul tricourilor si blugilor. Atunci a primit prima oferta pentru un post de sef de echipa (middle management), pe care a acceptat-o. Si a continuat sa se imbrace in acord cu jobul de la nivelul urmator –> si a fost si este intr-o continua ascensiune pe scara ierarhica.

Evident, sa te imbraci pentru jobul pe care il doresti nu este suficient, dar este de ajutor! Te face sa fii vizibil in ochii celor care cauta oameni pentru jobul pe care il doresti!

Cand am ajuns acasa mi-am adus aminte de clipul lui Antonio, care acopera exact acelasi subiect: cum sa te imbraci la serviciu, sau la interviu. Iti recomand cu mare drag sa-l urmaresti!

Mai mult, am descoperit inca un articol interesant (cum sa iti impulsionezi cariera in 2018) care vorbeste si el despre importanta vestimentatiei la serviciu, atunci cand esti in cautarea unui job nou, unor responsabilitati noi sau o promovare.

Te salut,

Aurel

p.s. azi 10-feb-2018 am primit un e-mail de la Grant Cardone, in care erau subliniate exact aceleasi idei:

“I interviewed a successful entrepreneur in my studio the other day.

This dude was looking SHARP.

He was professionally dressed and had immediate credibility.

Impressions matter … and I learned a long time ago that dressing for success changes how you feel about yourself and how others feel about you.

When I dressed to impress, my actions and habits started to change, my language changed, and my RESULTS changed.

I want success in my life so I put on the outfit of SUCCESS.

People are much more likely to want to be around you when you are dressed well.

Why?

Because you make them look GOOD.

Dress in a way that gives you instant credibility and makes people want to associate with you.

—Grant”

Comments

comments