Profit & Loss

By | December 9, 2014

Planul meu e sa ma dau peste cap si sa spun in povesti mai mult / mai putin frumoase, ce cred eu ca trebuie facut ca sa avem bani mai multi azi, maine, poimaine, si chiar ziua urmatoare 😀

Ei bine, prima poveste incepe prin 2007 cand eu locuiam la Brasov, eram proaspat angajat la o companie multinationala si aveam un salariu decent din care imi permiteam sa face destule lucruri. In principiu, imi permiteam ca toc aproape toti banii, de la un salariu la altul. Mai luam cu imprumut, mai dadeam cu imprumut de la colegi … gaseam solutii sa am si de haine, si de mancare, si de distractie. Asta faceam in fiecare luna.

Intr-o zi imi spune sora-mea: fii atent aici, am descoperit o chestie foarte jmechera care te va ajuta sa “ai mai multi bani” … mie imi placea cum suna si credeam ca e vreo schema de imbogatire rapida, drept pentru care mi-am si imaginat cum in cateva zile o sa devin foarte bogat … vedeam munti de bani sarindu-mi din portofel :))

Imi spune asa: fa-ti un caiet unde sa tii evidenta cheltuielilor. Unde sa scrii tot ceea ce cumperi. Si probabil a mai spus si toti banii pe care ii castigi … dar eu deja nu mai ascultam. Eram deja dezamagit – nu credeam ca asta va fi de folos cumva. Totusi, de gura ei mai mult, am scris cateva zile intr-un carnetel si dupa ce am vazut ca nu mai mai intreaba, am renuntat.

Septembrie 2014. Timisoara. Curs platit cu bani despre bani. Ce crezi ca ne recomanda trainerul, la finalul cursului? Ai ghicit! … Sa ne tinem evidenta cheltuielilor :))

Au trecut deja vreo 2 luni de cand notez constiincios in fisierul meu excel fiercare cheltuiala pe care o fac, si mai ales, fiecare banut pe care il castig din diverse activitati (salariu, vanzari, comisioane, etc).

Abia acum vad cat de mult ma ajuta acest instrument, abia acum inteleg ceea ce mi-a spus sorella cu 7 ani in urma: ca sa ii poti controla pe ei banii, trebuie sa stii cati ai. Cati vin si cati pleaca. Si momentele “AHAAAAA” sunt cam cate unul pe zi 😛

CONCLUZIA
Tine o evidenta cat mai exacta a cheltuielilor si veniturilor, te va ajuta sa:
– intelegi care sunt zonele in care cheltuiesti cel mai mult
– intelegi cati bani iti trec prin mana in fiecare luna
– constientizezi la finalul lunii, daca ai cheltuit mai mult sau mai putin decat ai castigat

Eu ii spun acestui instrument, P&L. Si o sa il impart cu tine – trebuie doar sa il ceri 🙂

Te salut,
Aurel Rusu

Comments

comments

4 thoughts on “Profit & Loss

  1. Pingback: Obiective | AUR€L RU$U

  2. Pingback: 3 lucruri de stiut despre bani | AUR€L RU$U

  3. Pingback: primele mele 10 lectii | AUR€L RU$U

Comments are closed.